Esbos egna barnkör erövrar hjärtana

Tapiolakören är en finsk, internationellt välkänd och prisbelönt barnkör. Kören grundades 1963, och har under sin verksamhetstid snabbt framskridit från en vanlig finsk skolkör till ett av det internationella körfältets mest kända instrument.

Tapiolakören består av ca 70 sångare, mångsidiga unga musiker i åldern 8-19. Kännetecknande för kören är en naturlig röstanvänding, och kören uttrycker sig med en mångsidig blandning av sång, instrumentalmusik och rörelse.

De konstnärliga topprestationerna föds som resultat av högklassig musikfostran. Till körens verksamhetsprinciper har hört, ända från början tanken, att barn och unga kan göra konst liksom vuxna. Koristernas självständighet och ansvarstagande stöds aktivt, samtidigt som verksamheten värnar om glädjen i att få sjunga och spela. Det är dessutom viktigt att sångarna tillåts vara de barn de ännu är.

Tapiolakören ger ca 25 konserter per år både i Finland och utomlands. Under årtiondes lopp har kören gjort över 60 internationella turnéer, varav tre världen runt. En viktig del av verksamheten är samarbete med nutida kompositörer: flera finländska och utländska kompositörer har skrivit och skriver musik åt Tapiolakören. Kören har också spelat in tiotals skivor.

Konstnärlig ledare för kören är sen 2008 musices magister, dirigent och sopranista Pasi Hyökki, vars egen konstnärliga karriär började från Tapiolakörens led. Hyökki är också konstnärlig ledare för Ylioppilaskunnan Laulajat (YL) och internationella körfestivalen Vocal Espoo, samt EMO Ensembles förste gästdirigent och medlem av det konstnärliga rådet.

Tidigare dirigenter för Tapiolakören är Erkki Pohjola (–1994) och Kari Ala-Pöllänen (1994–2008).

www.tapiolankuoro.fi

Kauppamiehentie | Köpmannavägen 6 02100 Espoo | Esbo

+358 503140603 | info@tapiolankuoro.fi